Stemmingmakerij voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank volgende week. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam. 

1. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung overwegen een aantal Beierse spaarbanken hun rekening bij de ECB leeg te trekken en de contanten vervolgens op te slaan in een kluis. De kosten om een kluis met cash te verzekeren zou 0,1785 procent bedragen. Het artikel vermeldt niet wat transport en opslag kost.

Banken in de eurozone hebben voor 700 miljard euro aan overtollige kas bij de ECB uitstaan. Daarover betalen zij 0,3 procent, oftewel 2,1 miljard euro per jaar. De kosten nemen continue toe omdat de ECB met de obligatieaankopen banken opzadelt met steeds meer overtollige liquiditeit.

2. Pensioenfonds ABP is dieper in de problemen gekomen vanwege de rally in de obligatiemarkt dit jaar, waardoor rentestanden naar bodemniveaus zijn gedaald. De bestuursvoorzitter van ABP zei vrijdagochtend tegen De Telegraaf dat de dekkingsgraad eind vorig maand was gezakt naar “in de buurt van de 90 procent”. Dat is ver onder het minimumniveau van 104 procent die De Nederlandsche Bank vereist.

Voor ABP betekent de ondermaatse dekkingsgraad dat pensioenen gekort moeten worden en/of dat de premies omhoog moeten. Pensioenfondsen moeten hun verplichtingen verdisconteren met de rente. Des te lager de rente, des te hoger de waardering van de verplichtingen.

Bovendien geven de lage rentestanden aan dat toekomstige beleggingsrendementen laag zullen zijn. Dit jaar is de Duitse 30-jaars staatsrente, een barometer voor de rente in de eurozone, bijna gehalveerd naar 0,80 procent. Dat is nog wel boven het dieptepunt van 0,435 procent dat in april 2015 werd bereikt. Voor looptijden korter dan 9 jaar is de Duitse staatsrente negatief.

Als de ECB besluit volgende week het monetaire beleid agressief verder te verruimen, kunnen rentestanden nieuwe dieptepunten bereiken.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Fransen zijn hun president Francois Hollande inmiddels weer spuugzat. In een peiling in opdracht van de krant Les Échos daalde de populariteit van Hollande van 21 procent begin februari naar 17 procent, het laagste niveau in de geschiedenis van de peiling van Les Echos.

Hollandes populariteit krabbelde aanzienlijk op na de aanslagen in Parijs. De aanslagen liggen echter steeds minder vers in het geheugen, terwijl kiezers dagelijks geconfronteerd worden met de harde economische realiteit. Frankrijk is één van de weinige eurolanden waar de werkloosheid de afgelopen jaren niet is gedaald. In het vierde kwartaal was op het Franse vasteland 10 procent van de beroepsbevolking werkloos. Bij Hollandes aantreden in 2012 was dat 9,1 procent.

Hollande heeft beloofd dat als de werkloosheid aan het einde van zijn termijn niet is gedaald, hij zich niet herverkiesbaar zal stellen. Voor wat het waard is, want het blijft een belofte van een politicus.

4. Bondskanselier Merkel krijgt waarschijnlijk een flinke bloedneus bij de deelstaatverkiezingen op 13 maart. Uit een peiling in opdracht van ARD blijkt dat Duitsers met hun voeten zullen stemmen, wat de populariteit van anti-migranten partij de AfD ten goede komt.

In Saksen-Anhalt staat de AfD op 19 procent van de stemmen, waarmee het de op twee na grootste partij zou zijn, na de CDU en Die Linke maar voor de SPD. In Baden-Württemberg zou de AfD 13 procent krijgen en in Rijnland-Palts 9 procent. In elke deelstaat verliest de grote coalitie van CDU/CSU en SDP zetels.

5. De koers van Gemalto schoot vrijdag omhoog nadat het digitaal beveiligingsbedrijf sterk meevallende jaarcijfers bekendmaakte. Een aangename verrassing van Gemalto was de uitspraak dat de brutomarge dit jaar verder zal stijgen. Beleggers hebben daardoor een stuk minder twijfels of de doelstellingen voor 2017 wel haalbaar zijn.

Aan het einde van de ochtend stond Gemalto 12 procent in het groen, de hoogste koerssprong sinds 2008. Die koerssprong is deels het gevolg van de grote short-interesse in Gemalto. Vanwege de goednieuwsshow moeten veel shorts noodgedwongen hun baisseposities (een positie waarin een belegger een koersdaling verwacht) dekken, wat olie op het vuur van de rally is.

6. Europese beurzen lieten aan het einde van de ochtend voor de derde dag op rij nagenoeg geen beweging zien, waardoor de AEX met een stevige winst van ruim 3 procent de week kan gaan afsluiten. De AEX noteerde op 436,5 punt, wat 23 procent boven het bodemniveau van 11 februari was.

Die herstelrally heeft de beurs te danken aan – het begint afgezaagd te worden – centrale banken. Op 10 februari liet Fed-voorzitter Janet Yellen doorschemeren dat een renteverhoging zo goed als uitgesloten is zolang beurzen op apegapen liggen. Bovendien maakt de ECB zich op voor verdere verruiming van het monetaire beleid volgende week donderdag.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl